Spansk byråkrati

feb 17, 2025

Spanien är känt för att vara ett byråkratiskt land. Myndighetspersoner upplevs som svårtillgängliga och inte särskilt serviceinriktade. Vad beror detta på? Här är mina reflektioner, som inte är evidensbaserade utan bygger på mina egna erfarenheter. 

Om du vill förstå det spanska samhället lite bättre bör du lära känna åtminstone en funcionario. En funcionario är inte, som man skulle kunna tro, en funktionär på ett evenemang. Nej, en funcionario är en person som arbetar i den offentliga sektorn och avlönas med skattemedel. Exempelvis kommunadministratörer, läkare, lärare, poliser, domare och busschaufförer. Listan över yrken kan göras hur lång som helst. 

Väldigt många spanjorer strävar efter att bli funcionario för det innebär mycket trygga arbetsvillkor, oftast en tjänst som varar hela livet med löneökningar relaterade till antalet anställningsår. Cirka 17 % av den aktiva befolkningen i Spanien har en offentlig anställning. Det är inte en stor andel om man jämför med Sverige. Den stora skillnaden är anställningsvillkoren och systemet som används för att sålla bland kandidaterna. I Spanien används uttagningsprov som kallas för concurso-opocisión. Kandidaterna ska ha lika möjligheter. Ingen ska kunna få en offentlig tjänst genom kontakter.  

Vad krävs för att bli funcionario? 

Det beror på vilket yrke det handlar om, men i många fall krävs universitetsutbildning och därefter självstudier som kan ta många år. Självstudierna kombineras oftast med lektioner på privatskola som kallas för Academia de oposiciones. Många studerande bor hemma hos föräldrarna till 30-årsåldern eller ännu längre. Föräldrarna brukar vara positivt inställda till detta, och vill gärna att deras (vuxna) barn ska få en fast offentlig tjänst, alltså plaza fija de funcionario. 

Eftersom funcionarios har en mycket trygg anställning och en hel del privilegier, lockas lättjan fram hos vissa. Kanske är det denna lättja vi upplever när vi kontaktar en myndighet och svar dröjer. Tempot har dock ökat markant och servicen på spanska myndigheter är otroligt mycket bättre nu jämfört med år 2000 när jag kom till Spanien första gången. Min första NIE-ansökan tog 9 månader. Handläggaren hade förväxlat Sverige med Schweiz (ett klassiskt problem) och detta föranledde att jag fick lämna in en ny ansökan. Numera kan man boka tid för ansökan om NIE på nätet och man får oftast dokumentet samma dag som man ansöker (åtminstone hos polisen i Sevilla). 

I det spanska samhället finns vissa motsättningar mellan funcionarios och övriga, som jobbar i privat sektor. Bland människor i privat sektor hör man ofta klagomål om att funcionarios har alldeles för många privilegier, att vissa inte gör det jobb som de får betalt för. I den offentliga sektorn saknas både morot och piska. Lönen är detsamma oavsett om jobbet blir gjort eller ej.  De allra flesta funcionarios är mycket kvalificerade och gör sitt jobb. De har kämpat hårt för att få jobbet. Antagningsprovet brukar gå till så att kandidaten, som har förberett sig i åratal genom att memorera ofantliga mängder kunskap – skriver uppsats under tidspress. Det skriftliga provet ska sedan försvaras muntligen inför en jury. Konkurrensen är stenhård. Det är få som lyckas på första försöket. 

Med tiden har jag lärt mig att uppskatta funcionarios, särskilt dem som jag umgås med privat. De brukar ha en förmåga att skapa avslappnad stämning, de flesta är totalt ointresserade av mobiltelefonen och mycket närvarande i det verkliga livet. Vem vill inte sluta jobbet klockan 15.00 och ha fast lön livet ut? Kunna ägna hela eftermiddagen åt familj, vänner och fritidsintressen? Man kan knappast klandra individerna för sitt yrkesval, men systemet är förlegat och troligtvis en bidragande faktor till att Spanien upplevs som ett byråkratiskt land. 

Om du behöver juridisk rådgivning eller vägledning i spanska myndighetsärenden, välkommen att kontakta Linguaiuris.